2019 e-ticaret istatistikleri açıklandı.
- MAT ONLINE
- Jul 14, 2020
- 2 min read
Türkiye’nin, 2019 yılına istinaden ilk kez derlenen e-ticaret verileri açıklandı.

Türkiye'de elektronik ticaret (e-ticaret) hacmi 2019 yılı itibarıyla 136 milyar lira olarak gerçekleşti, 2020 yılının ilk 5 ayında ise, özellikle de Covid-19 salgını sürecinde e-ticaret hacmi, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 48 artışla 63,3 milyar lira olarak gerçekleşti.

Ülkemizde toplam 68.457 işletme e- ticaret faaliyeti yürütmektedir.

E-ticaret faaliyeti yürüten işletme sayısının en fazla olduğu ilimiz İstanbul'dur. İstanbul'u, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Konya illeri takip etmektedir.

2019 yılı Kasım ayı, e-ticaret hacminin en yüksek olduğu ay olarak gerçekleşmiştir. E-ticaret sitelerinin özellikle kasım ayı'nda gerçekleştirdiği özel indirimler ve kampanyaların bu oranda önemli bir etkisi vardır.

Elektronik ticaretin haftanın ilk günlerinde daha yüksek seyrettiği, haftanın son günlerine doğru ise düşüşe geçtiği gözlemlenmektedir. Bu durumun en önemli sebebi, hafta sonu dışarı çıkma eğiliminin yüksekliği ve kargo teslimatlarındaki beklentiler olarak göze çarpmaktadır.

Ülkemizde 2019 yılında internetten, kartlı ödeme, kapıda ödeme ve havale/eft ödemeleri kapsamında toplam 1.36 milyar adet sipariş verilmiştir. Toplam adedin, 657 milyonu havale/eft ile, 532 milyonu da kartlı ödeme sistemleri ile gerçekleşmiştir.

E-ticaret hacminin sektörel dağılımı ise şöyledir;

E-ticaret harcamalarının %76'sı peşin ödeme yapılarak, %24'ü ise taksitli ödeme imkanları kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Sektörlere göre taksitli ödeme yüzdeleri aşağıda paylaşılmıştır.

2019 yılı toplam e-ticaret hacminin %85'i yurtiçi harcamalardan, %9'u diğer ülkelerin ülkemizdeki e-ticaret sitelerinden yaptığı harcamalardan, %6'sı ise vatandaşlarımızın yurtdışından yaptığı harcamalardan oluşmaktadır.

2020 yılının ilk 5 ayında ise, özellikle de covid-19 salgını sürecinde e-ticaret hacmi, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 48 artışla 63,3 milyar lira olarak gerçekleşti. İlk 5 ayda, kartlı işlemlerde en fazla artış gösteren sektörler, yüzde 75 artışla beyaz eşya ve ev aletleri, yüzde 43 artışla giyim, ayakkabı ve aksesuar, yüzde 53 artışla elektronik sektörü, yüzde 95 artışla yazılım sektörü, yüzde 400'ün üzerinde artışla gıda-süpermarket gibi sektörler dikkati çekti. Buna karşın ilk 5 ayda, araç kiralama (yüzde 8), hava yolları (yüzde 40), seyahat-taşımacılık (yüzde 47) ve eğlence-sanat (yüzde 16) gibi sektörlerde geçen sene ilk 5 aya göre düşüş göze çarptı. Özellikle Kovid-19 sürecini kapsayan mart-nisan-mayıs aylarının toplamına bakıldığı zaman, geçen seneye göre e-ticaret kanalıyla gıda-süpermarket harcamalarında 6 kattan fazla, kimyasallarda 2,5 kat, beyaz eşyada 2 kat, bebek bakım harcamalarında 2 kat artış yaşandı. Söz konusu 3 ayda konaklamada yüzde 80, seyahat-taşımacılıkta yüzde 77, hava yollarında yüzde 75 düşüş görüldü.
Comments